Julkaistu

Dispersiopainatus kehitettiin alunperin asetaattikuitujen värjäämiseen mutta 1950 luvulta saakka tätä menetelmää käytään myös polyamidi- ja polyesterikankaiden painatukseen.

Dispersioväreillä tehdyt painatukset kestävät hyvin kulutusta ja värit tulostuvat kirkkaina. Dispersiopainatuksessa käytetään kahta eri tekniikkaa: suorapainatusta ja sublimaatiopainatusta. Elobinalla käytämme suorapainatusta.

Suorapainatuksessa värit painetaan suoraan kankaalle. Pesukestävyyden saavuttamiseksi  ja värikylläisyyden takia kangas kuumennetaan painatuksen jälkeen jälkikäsittelykoneessa. Kuumennus varmistaa, että värit “uppoavat” kunnolla tekokuituun.

Sublimaatiopainatuksessa kuosit painatetaan kankaalle paperitulostuksen avulla.

Pigmenttipainatukseen verrattuna dispersiopainatus vie enemmän aikaa.