Julkaistu
Reactivt tryck

Reaktiivista painatusta, reaktiivisilla väreillä, voi käyttää useimpien selluloosapohjaisten kankaiden painatukseen. Näitä ovat esimerkiksi puuvilla-, pellava- ja silkkikankaatt. Reaktiivisessapainatuksessa värit menevät sisään kankaan kuituihin. Synteettisten kankaiden vastaavaa painatustekniikkaa kutsutaan dispersiopainatukseksi.

Reaktiivinenpainatus on pigmenttipainatusta monimutkaisempi painatustekniikka mutta usein lopputuloksena on “parempi” painatusjälki. Varsinkin tummat värit kuten punainen ja musta toistuvat paremmin.

Ennen reaktiivistapainatusta kangas esikäsitellään, jotta värit tarttuvat kunnolla kankaaseen. Painatuksen jälkeen kangas käsitellään korkeassa lämpötilassa, varmistaakseen, että väri kunnolla tarttuu kankaan kuituihin.

Tämän jälkeen kangas pestään ja kuivatetaan. Koko prosessi voi kestää jopa 3 päivää ja tämän takia reaktiivisesti painetuilla kankailla on pidempi toimituaika pigmenttipainatukseen verrattuna.