Julkaistu

Näyttely 02/2019: Reflections, Sail around the world

DJK Design Jaana Kähönen – uniikkia kuosisuunnittelua intohimolla

DJK: Aquarium

Kerrotko hieman taustastasi ja siitä miten sinusta tuli kuosisuunnittelija?

Innostuin digitaalisesta kuosisuunnittelusta välittömästi kokeiltuani tekniikoita ensimmäisen kerran – siinä yhdistyivät saumattomasti niin omat taiteelliset intohimoni kuin it-osaamiseni – ja sen jälkeen innostuksesta ei ole tullut loppua!

Taustani on monipuolinen eikä ihan kuosisuunnittelijalle tyypillinen, mutta koen että voin digitaalisessa kuosisuunnittelussa hyödyntää kaikkia vahvuuksiani. Hieman erilainen lähestymistapa varmasti myös vaikuttaa siihen, että töideni on sanottu erottuvan positiivisella ja innovatiivisella tavalla ns. kuosimassasta. 

Olen koko ikäni harrastanut erilaisia käden taitoja, taiteita ja valokuvausta – hahmotan asioita vahvasti visuaalisesti. Olen myös opiskellut sisustussuunnittelua. Kauppatieteiden maisterin tutkinnon suorittaneena (pääaineena markkinointi) olen tehnyt töitä mainosalalla, tutkinut mainontaa ja työskennellyt tietojenkäsittelyn parissa. Minulla on ollut lentolupakirja ja purjehdin, joten olen tottunut lukemaan karttoja.

Digitaalista kuosisuunnittelua olen opiskellut useilla kursseilla Turun kesäyliopistossa – ja useita satoja tunteja itseopiskeluna. Moni ei tule ajatelleeksi, että onnistuneessa kuosisuunnittelussa tarvitaan visuaalisen silmän ohella myös matematiikkaa ja geometrista hahmotuskykyä. Matemaatikko Kirsi Peltonen Aalto-yliopistolta on tutkinut taideaineiden ja matematiikan yhdistämistä ja todennut, että taide ja matematiikka ovat saman asian eri puolia. Tekstiilisuunnittelijaa hyödyntää tieto symmetrialuokitteluista – kun toisaalta tietojenkäsittelijät hyötyvät tekstiilisuunnittelussa käytettyjen kuviomenetelmien ymmärtämisestä.

Näyttely 02/2019: When time is right
Näyttely 02/2019: Blessed Mathildedal 1,2,3

Miten löysit Elobinan ja miksi teet yhteistyötä juuri Elobinan kanssa?

Kuulin Elobinasta kuosisuunnittelukurssilla ja päätin tilata sieltä koekankaan kuosillani. Se ei todellakaan jäänyt ainoaksi tilaukseksi! Elobinan ekologis-eettinen ajatustapa sopii myös hyvin oman yritykseni filosofiaan.

Oletko tyytyväinen Elobinan palveluihin?

Yhteistyö Elobinan kanssa on sujunut erinomaisesti. Kysymyksiin saa vastauksen alta aikayksikön ja tulee tunne että Elobina haluaa kehittää tuotteitaan ja palveluaan suunnittelijan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.

Elobinalla on myös laaja valikoima kankaita. Olen löytänyt niistä omiin käyttötarpeisiini sopivat suosikit, joilla kuosit ja värit toistuvat erityisen kauniisti.


DJK: Wood anemonies

Mistä saat inspiraatiota teoksiisi?

Olen jo lapsuudessani nähnyt erilaisia kuvioita niin puiden latvoissa kuin vaikka leivänmurusissa pöydällä, ja kuvaamataidon ohella geometria oli lempiaiheitani koulussa. Sen jälkeen kun löysin kuosisuunnittelun näen kuosin aihioita milloin missäkin – ja toisinaan herään keskellä yötä uneen, jossa kuosi näyttäytyy valmiina. Inspiraatiota teoksiini saan erityisesti matkoilta, valokuvista, taiteesta, muodista, luonnosta, lentokoneista, purjeveneistä, tanssista, joogasta, eläimistä, vanhoista kaupungeista ja suosikkipiilopaikastani Mathildedalin Ruukkitehtailla.

Sinulla on ihanan raikkaita ja suorastaan rohkeita kuoseja. Kuvaile luomisprosessiasi, miten ideasi päätyy kuosiksi kankaalle?

Suuri intohimoni on kuosisuunnittelu pohjoismaisesta näkökulmasta Art Deco tai Pop Art -henkisillä vaikutteilla. Erityisesti 20- ja 60-luvut inspiroivat minua. Vaikka ihailenkin musta-valkoisten kuvien seesteisyyttä ne eivät ole ominta itseäni – rakastan värejä! Pidän myös suurikokoisista töistä ja ns. suurista pensselinvedoista. Tyypillinen kuosini pohjautuu omiin, muokattuihin valokuviini lisättynä jollain odottamattomalla tai unenomaisella – kuosini saa mielellään kertoa pienen tarinan. Olen myös kehitellyt menetelmiä saada useamman tietokoneohjelman yhteiskäytöstä lopputulokseen uusia ulottuvuuksia.

Toisinaan kuosit ja kuvat syntyvät nopeasti, toisinaan ne pyörivät päässäni viikkoja – ja joistain kuosiaihioista on vaan luovuttava ja aloitettava tyhjältä pöydältä. Saatan myös herätä keskellä yötä viimeistelemään keskeneräisen työn yksityiskohtia – tai ainakin kirjoittamaan mieleen tulevat muokkaukset paperille.

Luomisprosessi voi mennä vaikka näin:

Otan metsälenkillä valokuvan mäntymetsästä, jonka läpi valo siivilöityy kauniisti. Toisen kuvan otan kahdesta kaatuneesta, kelottuneesta puusta, jotka makaavat ristikkäin sammaleella. Pyörittelen ja käsittelen kuvia ensin iPadillani kuvankäsittelyohjelmalla. Sen jälkeen vien kuvat tietokoneelleni. Tässä vaiheessa mietin kuvien mittasuhteita ja resoluutiota ja hahmotan niitä mielessäni valmiilla pinnalla. Lisään ja poistan vielä värejä ja kokeilen erilaisia suodattimia – ensin koko kuvaan ja sitten osiin siitä.

Kuva mäntymetsästä on päätymässä kelotaloon akustiikkalevyn päälliseksi (seinätauluksi) ja kuva kaatuneista puista yhteensopivaksi verhokankaaksi – olen teipannut sisäkuvan kelotalosta tietokoneeni viereen ja vilkaisen sitä välillä. Seinätaulu kaipaa jotain lisää… Metsä on tuonut mieleeni taistelevat metsot. Mutta kukotkin taistelevat. Miten kukko sopisi metsään? Muokkaan omaa kukkokuvaani kokonaisuuden väreihin sopivaksi ja liitän sen metsään. Toinen kukko tulee rinnalle. Tarvitaan vielä jotain…  Muistan ottaneeni kuvan kynttilälyhdystä, joka muistuttaa häkkiä. Liitän sen muokkauksen jälkeen kuvaan ja vielä kolmannen kukon laskeutumaan häkissä taivaalta sammaltantereelle. Juon (neljännen tai viidennen) kupin kahvia ja tarkastelen kuvaa uudelleen. Teen pieniä viilauksia väritykseen ja lisään logon ja pienen signature lentokoneeni (Cessna 140) OH-JOY:n.

Seuraavana päivänä siirryn suunnittelemaan verhokangasta. Muokkaan kuvaa kaatuneista puista rajaamalla ja peilaamalla sitä ja kokeilen eri suodattimia. Kun olen tyytyväinen lisään vielä kukon kuvion keskelle. Tarkistan vielä kuosin toimivuuden ja että sen rajakohdat ovat saumattomat.

Valmista tuli ja Elobinalle tilaukseen – seinätaulu samettikankaalle ja verhot 100 % puuvillakankaalle painettaviksi 🙂

Onko sinulla kotisivut ja voiko sieltä ostaa teoksiasi? Mitä voit tarjota asiakkaillesi?

Minulla on kotisivut osoitteessa www.djk.fi. Sivuilta voi tällä hetkellä tilata muutamia kevät- ja kesäkankaitani – verkkokauppa sivuille tulee syksyllä.

Kotisivujeni Portfolio-osiossa esittelen kuosejani ja kuviani laajemmin. Kuosejani löytyy myös Facebookista nimellä DJK Design Jaana Kähönen sekä Instagramista nimellä jaana_djk.

Mikäli mikä tahansa kuoseistani tai kuvistani kiinnostaa sen tilaaminen onnistuu varmasti – minut tavoittaa viestillä tai puhelimitse joten rohkeasti vaan kysymään, keskustelen aina mielelläni lempiaiheestani! Tilasin juuri ”Another day in Paradise” kankaan asiakkaalle joka halusi sen uuden kesämökkinsä pöytäliinaksi ja katseenvangitsijaksi – kuosi oli jäänyt hänen mieleensä viime syksyisestä FB päivityksestä.

Suunnittelen myös täysin uniikkeja kuoseja tilaustöinä. Tilaustöissä voidaan käyttää asiakkaan omaa kuvamateriaalia, tai ne voivat pohjautua esim. tiettyyn värimaailmaan, harrastukseen tai mieltymyksiin. Uniikki tilauskuosi on myös mahdollista hankkia digitaalisessa muodossa – jatkokäyttöön vaikkapa tapetteihin, pyyheliinoihin tai kangaskasseihin.  

Yritykseni lanseeraustapahtumaan toteutettuun, isojen seinätaulujeni (akustiikkalevyt) näyttelyyn pääsee tutustumaan Turussa vielä ”livenä” torstaina 28.2 2019 – lisää tietoa näyttelystä löytyy kotisivuiltani (jutun vaaleapohjaiset kuvat ovat näyttelystä).

Suunnittelemiani tauluja, kankaita ja vaatteita on ensi kesänä myynnissä Mathildedalin Ruukkitehtainen (Salo) Puuhiilivaraston Pop Up galleriassa – toivottavasti pääset käymään myös siellä!

Mitä luulet, että tulevaisuus tuo tullessaan?

Puhun viittä kieltä ja minulla on kokemusta markkinoinnista – ja sosiaalinen media mahdollistaa laajan näkyvyyden – joten ajattelen kuosieni markkinoita kansainvälisesti. Uskon että ihmiset enenevissä määrin haluavat jotain yksilöllistä, ekologista, kestävää, kaunista, leikkisää ja niiden myötä myös pientä arjen luksusta. Tuskin rikastun kuosisuunnittelulla, mutta toivon saavani sillä riittävän toimeentulon. Haluan tuottaa kuoseillani ja kuvillani kanssaihmisilleni iloa ja onnellisuutta!

Näyttely 02/2019: Born from the stars
Näyttely 02/2019: Finland 101