Julkaistu

Kauniin pelkistettyjä kuoseja!

Samuli Mänttäri: Olen taiteellinen monitoimimies. Viihdytän itseäni lisäämällä ripauksen huumoria lähes kaikkeen mitä teen. Pidän yksinkertaisista ja pelkistetyistä kuvioista, jotka sopivat niin vaatteisiin kuin sisustukseenkin. 

Tässä kuosisuunnittelija Samuli Mänttärin esittely.

Kerrot olevasi monitoimimies. Mitä kaikkea teet ja miten sinusta tuli kuosisuunnittelija?
Olen koulutukseltani kokki, keittiömestari, jonkun sortin kondiittori, sekä viittomakielen tulkki. Ehdin työskennellä ravintola-alalla yli 25 vuotta, ennen kuin vaihdoin nykyiseen ammattiini päätoimisena viittomakielen tulkkina. Teen edelleen satunnaisesti kokin hommia silloin kun kiireiltäni ehdin. Olen kirjoittanut kaksi ruokakirjaa, jonka perusteella minua saa kutsua virallisesti kirjailijaksi. Musiikkia olen harrastanut koko ikäni ja muutama pieni elokuva- ja teatteriroolikin on matkan varrelle mahtunut.

Kuosisuunnittelijaksi päädyin, kun keksin puolivahingossa ensimmäisen ”Rauta Reiska” kuosin, joka on silitysraudalla kankaaseen poltettu jälki. Yhden jäljen jälkeen poltin 44 jälkeä lisää ja pyysin ystävääni ompelemaan kankaasta veljelleni 50v. syntymäpäivälahjaksi paidan. Onnistuneen toteutuksen jälkeen, löysin forssalaisen Työtila Rykkerin yhteistyökumppanikseni pienen paitaerän valmistukseen. Tästä innostuneena aloin suunnitella lisää tekstiileihin painettavia kuoseja – vaatimattomasti nimellä ”Samuli Mänttäri Design”.

Rauta Reiska

Miten päädyit tekemään yhteistyötä elobinan kanssa?
Etsin yhteistyökumppania, jonka kautta saisin suunnittelemani kuosit kankaaksi. Otin yhteyttä Elobinaan ja ilokseni kuoseilleni näytettiin vihreää valoa. Vihreys näkyy myös Elobinan ekologisesti tuotetuissa kankaissa ja niiden pohjalta onkin mukava jatkaa hyvin alkanutta yhteistyötä. Mielestäni on hienoa, että kuka tahansa voi ostaa kangasta suunnittelemallani kuosilla ja ommella siitä itselleen sopivan vaatteen, tai ostaa vaikka muutaman metrin karkausvuonna verhokankaaksi.

Kuvasta kankaaksi

Valmis kangas


Kuvaile luomisprosessiasi. Mikä inspiroi sinua ja miten ideasi päätyy kangaskuosiksi?
Yksinkertaiset ja pelkistetyt, samaa asettelua noudattavat kuviot ovat minun juttuni. Vaikka pidän väreistä ja niiden yhdistämisestä, tuotokseni on usein selkeästi mustaa valkoisella. Valkoinen on sitten helppo muokata kuhunkin mustaan kuvioon sopivaksi väriksi. Kuosien luonnokset syntyvät digitaalisesti, jonka jälkeen tulostan ja viimeistelen ne tussilla. Näin lopputuloksesta tulee pehmeän rosoinen. Minua inspiroi luonto, eläimet, ruoka ja käytännöllisyys. Tavoitteeni on luoda iloisuutta ja huumoria huokuvia kuvioita joista tulen itse hyvälle tuulelle. Lopputulos on ehkä jotain retron ja modernin välillä.

“Koirat”
“Fisut”

Sinulla on ilmiselvästi monta rautaa tulessa. Mitä veikkaat että tulevaisuus tuo tullessaan?
Kirjojen kirjoittaminen ja Samuli Mänttäri design – kuosien suunnitteleminen on toimivaa oman yritykseni, Rauta Reiska Tmi: n kautta. Oma astiasto kolkuttaa myös jatkuvasti takaraivossa ja paidan lisäksi olen suunnitellut muitakin vaatteita. Näiden toteuttamiseen tarvitsen kuitenkin yhteistyökumppanin. Tuloillaan on myös kolmas kirja, ”Kotona saa parempaa”, joka pitää sisällään reseptejä, sekä kierrätyshenkisiä niksejä huumoria unohtamatta. Saattaa sieltä löytyä jokunen suunnittelemani tekstiilikin. Kirjan lopullista formaattia olen kyllä miettinyt, mutta se jää nähtäväksi.
Niin, eihän sitä koskaan tiedä, vaikka jonain päivänä tienaisin elantoni designerina?
Vierivä Samuli ei sammaloidu!

“Rauta Reiska -oranssi”-verhot

Täältä löydät Samuli Mänttäri Designin kiehtovia kuoseja!

Mistä voi seurata tekemiäsi?
Instagram: @kotonasaaparempaa
https://rautareiska.fi

“Risut”-mukeja
“Linnut”-mukeja