Elobinan pieni designkoulu

Elobinan pienissä designkoulussa jaamme vinkkejä sinulle, joka luot omia tekstiilejä kotisivuillamme.Tässä ensimmäisessä osassa kerromme pikseleistä.

Mikä on pikseli?

Kuvat, joita käytämme Elobinalla ovat pikseligraafisia kuvia, jotka koostuvat suuresta määrästä pieniä erivärisiä ruutuja ns. pikseleitä. Nämä kaikki ruudut luovat mosaiikin, josta muodostuu yhtenäinen kuva. Kuvan tarkkuus eli resoluutio (=PPI, pixels per inch), on pituusyksikköä kohden olevien pikselien lukumäärä. Mitä enemmän pikseleitä, sitä parempi resoluutio eli tarkempi kuva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jos suurennat kuvaa saat alkuperäisessä kuvassa olevan pikselimäärän jakautuneena isommalle alueelle. Jos alkuperäisen kuvan resoluutio on pieni, riskinä on, että kuva ns. pikselöityy suurennettuna. Tämä tarkoittaa, että kuva muuttuu epätarkaksi ja vääristyneeksi. Tässä yllä olemme suurentaneet mintunvihreän sateenvarjon ja lopputulos on hyvinkin pikselöitynyt.

 

Kuvan fyysinen koko

Jos käytössäsi on kuva, joka 300 pikseliä leveä ja 300 pikseliä korkea, kuvan fyysinen koko pienenee jos nostat resoluutiota ja vastaavasti suurenee, jos vähennät resoluutiota. Katso alla olevia kuvia. Pitää kuitenkin muistaa, että digitaalisessa muodossa kuva on edelleen samankokoinen.

300×300 pikselin kuvia eri resoluutiolla

Kuvat yllä ovat tallennettu Wordiin jotta ne saisivat erilaiset fyysiset koot. Digitaalisessa muodossa ne kuitenkin näyttävät samanlaisilta.

Tässä näet samat kuvat digitaalisessa muodossa ja niiden koko on yhä sama 300×300 resoluutiosta riippumatta.

 

Miten selvitän kuvani koon?

Etsi kuvasi tietokoneeltasi. Napsauta hiiren kakkospainiketta, niin kuvan inforuutu aukeaa. Valitse Ominaisuudet ja sen jälkeen välilehti Tiedot. Jos käytät Mac:ä, löydät tiedot kohdasta get info / hae tiedot.

Elobinalle sopivin resoluutio

Elobinalla ilmoitamme kuvakoon dpi:nä (dots per inch=pilkkua tuumassa) koska se on tulostimien ja painokoneiden käyttämä resoluutio. Dpi-luku ilmoittaa kuinka monta pistettä tulostin pystyy tulostamaan 1 tuuman (2,54 cm) pituiselle viivalle. Elobinalla tulostamme tekstiilit 200 dpi:nä. Paperipainossa käytetään usein vähintään 300 dpi:tä mutta koska kangas on paperia elävämpi materiaali, 200 dpi:tä riittää mainiosti. Kankaiden digitaalinen painatus tehdään RGB väriprofiililla ja meillä Elobinalla käytetään Adobe RGB nimistä väriprofiilia. Väriprofiileista kerromme toisessa Designkoulun osassa.

Kun lataat kuvasi Elobinan suunnittelutyökaluun, se muunnetaan 200 dpi:ksi jollei kuvalla ole 200 dpi:n resoluutiota alunperin. Kuva joka esimerkiksi on 72 dpi:tä (usein esimerkiksi kännykällä otettu kuva on tämän kokoinen) pienenee kun lataat sen palveluumme. Kuva joka taas on esimerkiksi 300 dpi:tä suurenee koska se muunnetaan 200 dpi:ksi.

Tässä muutama esimerkki:

Tämä kuva on 300 dpi:tä ja 40 cm leveä. Aion laittaa sen kuvaksi tyynynpäällisen joka on 40×40 cm.

Kun lataan kuvan suunnittelutyökaluun se muuntuu 200 dpi:ksi ja silloin sen koko suurenee 60 cm:ksi eli 1,5 kertaa alkuperästä suuremmaksi.

Tässä esimerkki kuvasta jolla on alempi dpi -luku, 72 dip:tä, joka on tallennettu fyysiseen kokoon 30 cm.

Kun kuva ladataan suunnittelutyökaluun se muunnetaan 200 dpi:ksi eli kuvan fyysinen koko pienenee 10,8 cm:ksi.

Isoa kuvaa voi aina pienentää mutta pieni kuva, jolla on pieni dpi, muuttuu sitä epätarkemmaksi mitä sitä suurennetaan. Mikäli olet luomassa isokoista esimerkiksi kangastaulua, pieni epätarkkuus ei välttämättä haittaa mutta pienemmissä tuotteissa epätarkkuus näkyy selvästi. Jos sinulla on käytössä pieni kuva voit sen sijaan toistaa sen eri tavoin suunnittelutyökalussa.

 

 
Sirry osaan 2: Digipaino ja värit