Julkaistu

Värit ja digitaalinen painatus

Digitaalisen painatuksen myötä voit kuosissasi käyttää niin monta eri väriä, kuin tarvitset. Valittavissa on miljoonia eri väriyhdistelmiä. Mutta koska kaikki näyttöpäätteet ovat erilaisia painettu kangas ei näytä täsmälleen samanlaiselta, kuin näytölläsi. Jos tulostat kuosisi tulostimellasi sekin eroaa näytön kuvasta koska muste, paperilaatu ja tekniikka eroaa digitaalisesta kankaanpainatuksesta. Myös valaistus on tärkeä osa värien toistossa.  

Tähän tekstiin olemme keränneet tietoa väreistä ja vinkkejä siitä miten saat värit mahdollisimman lähelle haluttua.

Lisäksi on hyvä tietää, että värit voivat näyttää erilaisilta painemenetelmästä riippuen. Jos ajatellaan koko väriskaalaa, niin pigmentti- ja dispersiopainatuksella voi toistaa melkein kaikkia värejä kun taas reaktiivisella painatuksella on hieman suppeampi värimaailma. Mutta samalla pitää muistaa, että reaktiivinen- ja dispersiopainatus paremmin toistaa värimaailman ääripäitä kuten pikimustaa tai todella kirkkaan punaista.

Pigmenttipainatus

Painatus vasemmalla ja oikealla itse kuva kuosista.

Mother-kuosi on panettu Eko Popliini-kankalle.

Dispersiopainatus

Painatus vasemmalla ja oikealla itse kuva kuosista.

Vintage flowers kuosi painettu Pehmeä sametti-kankaalle.

Reaktiivinenpainatus

Painatus vasemmalla ja oikealla itse kuva kuosista.

Sinivalkoinen kuvio painettu puuvillasilkille.

Värit ja valaistus

Kaikkien eri värien perusta on valkoisessa värissä, joka sisältää spektrumin kaikista väreistä. Värit näkyvät esimerkiksi sateenkaaressa  tai kun valo taittuu lasinpalassa.  Tässä englanninkielinen video, jossa kerrotaan värimaailmasta.

”Pimeässä kaikki kissat ovat harmaita” sananlaskun mukaan mutta jos sytytämme valkoisen valon kissan oikeat värit näkyvät. Jos sen sijaan sytytämme punaisen valon, kissa näyttää punaiselta.

Färger i olika belysning.Wikipedia.
Värejä eri valaistuksessa. Wikipedia.

Vuonna 2015 keskusteltiin kuvasta, jossa oli sinimusta leninki. Jotkut näkivät leningin valkokultaisena, toiset sinimustana tai jotain siltä väliltä. sinimustasta leningistä. Tämä johtui siitä miten eri värejä laitettiin samaan kuvaan ja myös valaistuksesta.  Täällä voit lukea mekosta lisää.

RGB

Kun haluamme toistaa kaikkia eri värejä tarvitsemme väripaletin, joka sisältää värispektrumin kaikkia eri värejä. Tämän pystyy tekemään käyttämällä värejä punainen, vihreä ja sininen sopivissa sekoituksissa. Jos katsot näyttöäsi tai televisiotasi suurennuslasin läpi, näet pienen pieniä valaistuja pisteitä. Pisteiden valoisuus määrittää värien sävyn.

Elobina käyttää tuotannossaan RGB-värejä

Digitaaliset kuvat ovat automaattisesti tallennettu RGB-muotoon. Jos käytät kuvankäsittelyohjelmia, kuten Photoshopia, suosittelemme vaihtamaan kuvamuodon Adobe RGB:ksi. Saadaksesi parhaimman tuloksen suosittelemme että kuvan resoluutio on 200 dpi:tä.

Useimmat kotitulostimet tulostavat kuvat CMYK-väreissä. Käytännössä tulostin muuntaa kuvan RGB-värit CMYK -väreiksi. CMYK=Cyan (syaani), Magenta (magenta), Yellow (keltainen) ja Key (avainväri eli musta).

 

Testaa!

Kun haluat olla 100% varma väreistäsi tietyllä kankaalla kannattaa tehdä testipainos mahdollisimman monella eri värivaihtoehdolla. Testipalaan voit laittaa kuvia eri värikylläisyydellä ja valovoimalla. Varsinkin jos olet aiemmin painattanut kuoseja eri painomenetelmällä suosittelemme tekemään testitilauksen ennen, kun tilaat suurempia määriä kangasta.

Olemme luoneet eri värikarttoja jotka antavat osvitaa väreistä eri kangaslaaduilla. Mutta paras keino saada 100% varmuus on tehdä kuosistasi testipainatus 1 metrin kankaalle. Maksua vastaan voimme myös auttaa oikean värin määrittämisessä. Silloin tarvitsemme fyysisen palan haluamastasi väristä. 

Vinkkejä ja apua

  • Digitaalisessa painossa valkoista väriä ei ole olemassa. Kuosissasi olevat valkoiset kohdat koostuvat valitsemasi kankaan väristä. Käyttämämme kankaat ovat valkoisen eri sävyjä. Varsinaisia metallivärejä ei ole mutta yhdistelemällä eri värejä kiiltäviin kankaisiin, kuten silkki tai satiini, voi luoda metalliväriä muistuttavan pinnan. 
  • Värit näyttävät erilaisilta eri materiaaleihin painettuna. Kirkkaimmat värit saat käyttämällä tekokuitukankaita. Myös kankaan paino (tiheys) vaikuttaa värien lopputulokseen.
  • Myös kankaan värillä on vaikutusta. Jos kangas on luonnonvalkoinen värit ovat, optisen valkoisen kankaaseen verrattuna, hillitymmät.
  • Tummat värit, jotka muistuttavat toisiaan voivat ikään kuin “sekoittua” yhdeksi väriksi jos värien kontrasti ei ole tarpeeksi vahva.
  • Suuret alueet, jotka ovat täytetty tummilla väreillä, voivat näyttää erilaisilta nättöösi verrattuna. Tämä voi näkyä varsinkin luonnonkuiduissa. Siksi on suotavaa tässä tapauksessa käyttää tekokuitukankaita.
  • Pigmenttipainatuksessa voi olla vaikea luoda pikimustaa tai kirkkaanpunaista väriä. Tässä tapauksessa on suotavaa käyttää dispersio- tai reaktiivistapainatusta.
  • Voi olla hyvä käyttää kuoseissasi paljon kontrastivärejä jos kuosissasi on paljon yksityiskohtia.
  • Mikäli käytät kuvaa jossa on läpinäkyvä tausta, voit lisätä siihen taustavärin editorissamme.
  • Kankaittemme nimen jälkeen näet suluissa olevan kirjaimen. (P) osoittaa, että kyseessä on pigmentti-, (R) on reaktiivinen- ja (D) on dispersiokangas.

 

Sirry osaan 1: Mikä pikseli on?