Julkaistu

DeZio – Kirsi Donskoi: Modernisti ajattomia kuoseja!

Voitko kertoa hieman itsestäsi ja siitä miten sinusta tuli taiteilija ja kuosisuunnittelija?

Käsityöt ja yrittäjyys ovat olleet läsnä elämässäni pienestä lähtien, siinä on luotu pohja, jolle olen pikkuhiljaa elämänkoulun ja lukuisten opintojen kautta rakentanut oman yritykseni. Ehkä hieman epätyypillisesti kuosisuunnittelijalle, olen koulutukseltani merkonomi, lasten ja nuorten erityisohjaaja, yrittäjä ja tuotekehittäjä. Lukemattomia tunteja kouluttauduin ja opettelin valokuvausta ja erilaisten kuvankäsittelyohjelmien käyttöä, jotta saisin ainutlaatuiset, pienellä silitysraudalla maalatut kuviot työstettyä ajattomaksi, näyttäväksi digiprintiksi kankaalle.

Kouluttauduin Encaustic Art-taiteen kouluttajaksi v.2013 ja näin maalaukset silmissäni isoina digiprintteinä. Ensimmäinen Encaustic Art-tekniikalla valmistettu digiprinttikangas näki päivänvalon Suomen 100-vuotis linnanjuhlissa juhlapukukankaana. Pikkuhiljaa, myös oman verkkokaupan valikoima laajeni ja valikoimistani löytyvät, myös maalauksista digiprinttinä valmistetut kodintekstiilit, kuten pussilakanat, verhot ja keittiöpyyhkeet, mutta myös muut kodinsisustustuotteet.

DeZio: Höyhen
DeZio: Flor

Kerrotko hieman DeZiosta ja siitä mistä nimi juontaa juurensa?

Naurua…Yritykseni nimi, DeZio, syntyi v.2017 radiossa soitetusta espanjalaisesta kappaleesta. Vaatimuksenani nimelle oli ajattomuus ja että se olisi myös helppo ja kansainvälinen. Yritykseni nimen syntyminen oli siis sekoitus espanjalaista musiikkia, ajattomuutta ja kansainvälisyyttä. Näistä syntyi koko perheen voimin yritykseni DeZio.

Pussilakanasetti: Jälki

Mistä löydät inspiraatiota teoksillesi?

Inspiraatiot kuoseihin syntyvät pääasiallisesti täällä tuulisessa merenrantakaupungissa Raahessa. Luonto on täällä lähellä. Koiran kanssa metsä-ja merenrantalenkit auringonlaskun ja nousun aikaan inspiroivat väreillään ja varjoillaan. Inspiraatio kuosiin voi syntyä myös arjen keskellä tai vaikkapa keskellä yötä, tällöin kuosi on nopeasti saatava luonnosteltua ylös ja seuraavana aamuna maalattava. Nautin kun pääsen työskentelemään värien kanssa, maalaamaan ja valokuvaamaan mutta myös kun saan tavata ja tutustua uusiin ihmisiin, nämä ovat työssäni niitä huippuhetkiä joista ammennan myös ideoita kuoseihini. Kuosien suunnittelussa ja maalaamisessa minulle tärkeintä on ajattomuus ja kuosien monikäyttöisyys.

Voitko kuvailla luomisprosessiasi ja käyttämiäsi eri tekniikoita?

Pääasiallisesti kuosini syntyvät Encaustic Art-tekniikalla eli mehiläisvahamaalauksella. Silitysraudan pohjaan sulatetaan mehiläisvahavärejä ja maalataan erikoispaperille. Tästä maalaus etenee tietokoneen kautta digiprintiksi. Toki kuoseja valmistan myös piirtämällä mutta myös yhdistelemällä erilaisia tekniikoita kuten valokuvausta ja maalausta. Monipuolinen osaaminen auttaa paljon, kun kuoseja valmistetaan myös tilauksesta erilaisiin tarpeisiin.

Encaustic Art-tekniikka
Valokuvausta ja kuvankäsittelyä

Miten löysit Elobinan ja miksi teet yhteistyötä juuri Elobinan kanssa?

Elobina löytyi sattumalta, kun etsin yritystä, jonka kautta voisi tilata kangasta tai valmiita sisustustuotteita juuri sen verran mitä tarvitsisi. Näin ei tarvitsisi tuottaa isoja määriä kangasta kerralla. Oli todella ihanaa päästä suunnittelemaan Elobinalle kuoseja! Yhteistyö on sujunut todella hienosti 🙂

Mistä voi ostaa valmiita tuotteitasi ja millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Suunnittelemiani tuotteita on myytävänä verkkokaupassani www.dezio.fi ja jälleenmyyjilläni. Kierrän myös erilaisia tapahtumia ja messuja. Tuotteistani ja tulevista tapahtumista löydät lisää tietoa facebookista ja instagramista nimellä deziodesign.

Tulevaisuudessa haluaisin suunnitella useampia tekstiilimallistoja, viedä kuoseja vaatteisiin ja kodin isompiin pintoihin, kuten tapetteihin. Paljon on ideoita pöytälaatikossa odottamassa.

DeZio:n kauniit kuosit löytyvät täältä: DeZio

DeZio Design kankaita.
Höyhen tarjotin ja keittiöpyyhe